Stressmanagement en herstel

Gezonde en ongezonde spanning

Spanning is functioneel en gezond, het helpt ons om scherp te blijven en prestaties te leveren. Maar, wanneer het spanningsniveau aanhoudend hoog is, dan is het niet meer functioneel en loopt onze gezondheid schade op. Voorbeelden van stressbronnen zijn:

  • te hoge werkdruk
  • belastende thuissituatie
  • sociale onveiligheid
  • te hoge eisen stellen aan jezelf
  • angst om fouten te maken

Ook moeten we ons verhouden tot de digitale werkelijkheid. We krijgen veel informatie te verwerken en er komen non-stop prikkels op ons af.  Het vraagt van ons om grenzen te stellen, goed voor onszelf te zorgen, tijdig te pauzeren en rust te nemen.

Ontregeling van het stress-systeem

Als dit niet lukt, en de overbelasting ligt chronisch hoog, gevolgd door onvoldoende herstel, is er sprake van roofbouw. Uit onderzoek blijkt dat dit leidt tot ontregeling van de fysiologische mechanismen die bedoeld zijn om je in stressvolle situaties te helpen extra prestaties te leveren.

Tijdens dit roofbouwproces krijg je steeds meer lichamelijke klachten (bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, darmklachten, vatbaar voor griepjes etc.) en psychische klachten (bijvoorbeeld angst- en paniekklachten, sombere stemming). Op zeker moment helpt enkel rust nemen niet meer: dat noemen we overspanning of burn-out.

Begeleiding stress­manage­ment en herstel

Wil je weer in balans komen en zoek je deskundige, psychologische begeleiding? Neem dan contact met mij op. Een begeleidingstraject bestaat meestal uit 8 tot 12 gesprekken. We starten met een oriënterende intake om vast te stellen wat jouw vragen zijn en hoe we daar het beste mee aan de slag kunnen.

Eerst fysiek
herstel
van stress,
dan pas mentaal