Begeleiding
Begeleiding stressmanagement en herstel
Wanneer kies je hiervoor? Als je je in het volgende herkent: vaak gespannen, slecht slapen, moe, kort lontje, gevoel dat het weekend niet lang genoeg is om tot rust te komen, moeite met grenzen bepalen en aangeven.
Wat houdt het in? Een intake gevolgd door een begeleidingstraject. Eerst ligt het accent op het stoppen van roofbouw en op herstel. Daarna gaan we bezig met reserves opbouwen en versterken van zelfmanagement. Tijdens de re-integratie begeleid ik je bij het oefenen met nieuw gedrag in de praktijk van je werk.
Wat levert het op? Herstel van overspanning, effectief zelfmanagement en stap voor stap de regie terugkrijgen over je leven.
Hoe lang duurt het? Een half jaar tot een jaar.
Hoe meld ik me aan? Heb je belangstelling of vragen? Neem contact met mij op via de gegevens op de contactpagina.
Kosten: op offerte basis.
Goed om te weten: Mijn aanpak is gebaseerd op de CSR-methode; ik heb de opleiding gevolgd, onderschrijf de uitgangspunten. Lees hieronder meer. Bij het verbeteren van zelfmanagement werk ik met de ACT, Oplossingsgerichte en Cognitieve technieken, Mindfulness. De kosten van begeleiding bij stressmanagement en herstel worden regelmatig vergoed door de werkgever. Informeer hiernaar.
CSR-Methode
Mijn aanpak is gebaseerd op de CSR-methode waarbij overspanning en burn-out primair worden gezien als een ontregeling van het fysiologische, lichamelijke stress-systeem. CSR staat voor Chronische Stress Reversal, het terugdraaien van deze fysiologische ontregeling.
De begeleiding kent drie fasen:
Fase 1: roofbouw stoppen en (fysiologisch) herstel
In eerste fase ligt de focus op het stoppen van de roofbouw en op het fysiologisch herstel van je stress-systeem. Daartoe kijken we samen naar je dagplanning, of er bijvoorbeeld voldoende afwisseling is tussen inspanning en ontspanning, hoe je slaap verbeterd kan worden en je leert hoe je kunt ontspannen.
Fase 2: psychologische thema’s en zelfmanagement
Als het herstel op gang komt, verschuift in de tweede fase het accent richting zelfmanagement. Er komen meer psychologische thema’s aan de orde zoals grenzen herkennen en stellen, perfectionisme, zingeving. Je staat stil bij factoren die een rol hebben gespeeld in jouw overspanning, leert deze herkennen en voorkomen. Ook werk je aan het opbouwen van je reserves en in overleg met de bedrijfsarts bezoek je je werk. Soms begin je in deze fase, stapsgewijs met (aangepast) werk.
Fase 3: duurzame re-integratie
In de derde fase ligt het accent op (duurzame) re-integratie. Je bouwt je conditie verder uit, pakt je werktaken stukje bij beetje op. Je evalueert regelmatig met je leidinggevende, doet zo nodig een stapje terug en eventueel worden er aanpassingen gedaan in je taken of werkplek. In de begeleiding staan we stil bij hoe het je lukt om het geleerde in de praktijk te brengen:
- Herken je signalen van vermoeidheid?
- Neem je tijdig pauze?
- Lukt het om jezelf te begrenzen, prioriteiten te stellen?
- Kun je hulp vragen, nee zeggen?